ZábavaZprávy

Podzim voní skořicí a pečenou husou: Objevte kouzlo pečení a zavařování

Máme pro vás inspiraci, jak využít podzimní úrodu k pečení a zavařování a zároveň tipy na šikovné pomocníky do kuchyně, kteří vám práci výrazně usnadní.

Podzim – ideální čas na dobroty z domácí kuchyně

Když se venku ochladí a příroda se začne halit do zlatavých barev, je ten pravý čas schoulit se doma a pustit se do pečení nebo zavařování. Podzim přináší bohatou úrodu jablek, hrušek, švestek i dýní, ale také hroznů, ořechů, šípků nebo kořenové zeleniny – a právě z nich vznikají ty nejlahodnější dezerty i domácí zásoby na zimu.

Nebojte se tvořit a zkoušet nové recepty

Podzim je obdobím, kdy nás příroda doslova zásobuje surovinami pro domácí pečení i zavařování. Stačí pár osvědčených pomocníků a můžete si připravit zásoby na zimu i potěšit rodinu voňavými dezerty. Kvalitní vybavení najdete v nabídce Domácích potřeb Franta, kde si vyberete vše potřebné.

Sladké zásoby na zimu: zavařování ovoce

Podzimní ovoce přímo vybízí k tomu, abychom si jeho chuť uchovali i na dlouhé zimní večery. V domácnosti se proto neobejdete bez praktických pomocníků, jako jsou zavařovací sklenice, kvalitní hrnce na zavařování nebo spolehlivý teploměr na zavařování, který ohlídá správnou teplotu. Připravit můžete klasické jablečné pyré, hruškový kompot, švestková povidla nebo šípkový sirup.

Kdo má rád experimenty, může zkusit kombinovat klasické kompoty s kořením – například hrušky se skořicí nebo švestky s hřebíčkem.

Recept na hrušky se skořicí

Stačí, když oloupané hrušky bez jádřinců nakrájíte na čtvrtky a vložíte je do vody s trochou citronové šťávy, aby nezhnědly. Mezitím si svařte litr vody se zhruba 150 g cukru, přidejte skořici a klidně i pár hřebíčků. Hrušky pak naskládejte do připravených sklenic, zalijte horkým voňavým nálevem, dobře uzavřete a sterilujte v hrnci na zavařování při 85 °C asi 25 minut. Výsledkem budou sladké a voňavé hrušky, které si otevřete třeba v zimě k domácímu koláči.

Podzimní pečení plné vůní a barev

Jablka, hrušky i dýně patří mezi suroviny, které v podzimní kuchyni nesmí chybět. Z jablek upečete vláčný koláč s drobenkou, hrušky se hodí do muffinů a z dýně vykouzlíte nejen polévku, ale i vláčný chlebíček nebo perník. Skvělým pomocníkem pro pečení jsou klasické formy na pečení i moderní a praktické silikonové formy na pečení, které se snadno udržují a těsto se v nich nepřichytává. Ať už připravíte voňavý koláč nebo barevné muffiny, podzimní stůl bude vždy plný hřejivé atmosféry.

Halloween a jeho sladké kouzlo

Konec října bývá ve znamení strašidelných dekorací, dýňových luceren a samozřejmě i sladkostí pro malé koledníky. Vyzkoušejte dýňové muffiny, perníčky ve tvaru netopýrů nebo rychlé domácí sušenky. Pečení na Halloween je skvělou příležitostí, jak zapojit děti a společně si užít spoustu zábavy.

Svatomartinská husa jako tradice

Podzimní pečení není jen o dezertech. Listopad se tradičně nese ve znamení svatého Martina a s ním přichází i pečená husa. Abyste dosáhli křupavé kůrky a šťavnatého masa, vyplatí se investovat do kvalitních pekáčů do trouby. Praktický pekáč na husu s víkem navíc zajistí, že maso zůstane krásně měkké a voňavé.

Jak na skvělou pečenou husu?

Než husu vložíte do trouby, nezapomeňte ji dobře osolit a okmínovat, případně naplnit jablky nebo cibulí, které masu dodají šťavnatost. Husí tuk nechte během pečení pomalu vytékat a pravidelně jím maso přelévejte – díky tomu získáte dokonale křupavou kůrčičku. Ideální je péct husu pozvolna, při teplotě kolem 160 °C, a počítat zhruba hodinu na každý kilogram masa. Na posledních dvacet minut můžete troubu zesílit, aby kůže získala krásně zlatavou barvu.

Podzim dokáže být krásný, užijte si ho s rodinou a dobrotami, které si doma vytvoříte.

MK Redakce

Přinášíme vám pravidelné zajímavosti ze světa automobilů, sportovní novinky, aktuality o technologiích a mnoho dalšího článků. Každý si přijde na své.

Související články

Back to top button